Κατηγορίες
Συνέλευση

Πρόταση πάλης ενόψει 6 Δεκέμβρη και απεργίας 8 Δεκέμβρη

Πρόταση πάλης του Τραβέρσο για τη ΓΣ του Γεωλογικού

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ – ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗ. ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η καθημερινότητα μας ολοένα και χειροτερεύει. Πιο συγκεκριμένα έχουμε αύξηση των ωρών διδασκαλίας, περισσότερα εργαστήρια, εργασίες και υποχρεωτικές παρουσίες και φυσικά τα τεστάκια -τις λεγόμενες προόδους – που είναι πλέον δεδομένα σε μια σειρά μαθημάτων της σχολής. Ήδη από το πρώτο έτος ξεκινάνε οι “ προαιρετικές” πρόοδοι σε μαθήματα όπως η Εισαγωγή στη Γεωλογία και η Μακροπαλαιοντολογία, όπου για να περάσουμε πρέπει να γράψουμε πάνω από 4 και στις 2 προόδους του κάθε μαθήματος (κατά μέσο όρο 5) προκειμένου να αποφύγουμε τις εξετάσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε στη διπλάσια ύλη.

Και φυσικά μην ξεχνάμε τις αλυσίδες στα εργαστήρια, που καθυστερούν τις σπουδές μας κατά ένα χρόνο τουλάχιστον, αν μας πιάσει έστω και μία από αυτές! Ιδιαίτερα στα εργαστήρια του τομέα Τεκτονικής τα τελευταία χρόνια το ζήτημα των αλυσίδων έχει πάρει άλλη διάσταση με τις ανακοινώσεις του υπεύθυνου του Τομέα, αλλά και του προέδρου της σχολής, να περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Ενδεικτικά η ανακοίνωση για την εγγραφή στα εργαστήρια έλεγε ότι δεν υπάρχει αλυσίδα μεταξύ των εργαστηρίων, αλλά ότι όποιος κοπεί σε προόδους και εξεταστική, πρέπει να επαναλάβει το εργαστήριο και δεν μπορεί να παρακολουθήσει εκείνο του επόμενου έτους! Επί της ουσίας οι αλυσίδες μια χαρά συνεχίζουν να υπάρχουν άσχετα από το τι λένε οι καθηγητές προσχηματικά και λόγω των κινητοποιήσεων μας όλο το προηγούμενο διάστημα.

Όλα τα παραπάνω στοχεύουν τόσο στην εντατικοποίηση των σπουδών μας, όσο και στην πειθάρχηση μας σαν προετοιμασία για τη μελλοντική μας εργασία, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται φοιτητές πολλών ταχυτήτων, μιας και όσοι από εμάς εργάζονται δυσκολεύονται ουσιαστικά να παρακολουθήσουν τη σχολή! Αλλά ακόμα και για όσους μπορούν να συμμετέχουν κανονικά, η πραγματικότητα τόσο στη σχολή μας, όσο και σε άλλες σχολές είναι συγκεκριμένη: τα μαζικά κοψίματα δίνουν και παίρνουν ή ακόμα χειρότερα τα διάφορα δήθεν «προαιρετικά-βοηθητικά» γίνονται στην πορεία υποχρεωτικοί “κόφτες”. Για αυτό και εναντιωνόμαστε ξεκάθαρα σε κάθε τέτοιο ή αντίστοιχο μέτρο! Απαιτούμε την οριστική κατάργηση των αλυσίδων σε μαθήματα και εργαστήρια!

Γιατί από το μικρό μέχρι το πιο μεγάλο θέλουμε να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι δεν θα υποταχθούμε κοιτώντας μόνο τον εαυτό μας. Δεν δεχόμαστε να είμαστε αυτοί που θα αφήσουν να πεταχτεί έξω ο συμφοιτητής μας που δουλεύει και χάνει τα «προαιρετικά»-υποχρεωτικά μαθήματα! Διεκδικούμε ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών! Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα μας στις δωρεάν σπουδές για όλους, στη δωρεάν σίτιση και στέγαση κόντρα στους ταξικούς φραγμούς! Γιατί ξέρουμε ότι η πολιτική που εφαρμόζεται στην εκπαίδευση, ήταν, είναι και θα παραμείνει ίδια. Και αυτή είναι ότι θα σπουδάζουν ολοένα και λιγότεροι, ότι θα αποκλείονται σε μεγάλο βαθμό τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα και ότι όσοι θα σπουδάζουν θα αποδέχονται την εντατικοποίηση και όλη τη συστημική προπαγάνδα του ατομικού δρόμου και του κανιβαλισμού. Μία πολιτική δηλαδή, που όσο και να θέλει η τωρινή κυβέρνηση να την παρουσιάζει διαφορετική από των προηγούμενων, είναι ίδια και απαράλλακτη και εναρμονίζεται πλήρως με τα μνημόνια, τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της Μπολόνια.

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Και ενώ τίθεται υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα στο να μπαίνουμε σε μια σχολή, να μπορούμε να την τελειώνουμε και να έχουμε επαγγελματικά δικαιώματα (βλέπε Πιστοποιητικό Διδακτικής επάρκειας, Μηχανικοί ΤΕΙ) το παρόν και το μέλλον είναι ακόμα πιο αβέβαιο. Η ίδια η πραγματικότητα μιλά από μόνη της (ακόμα και με κρατικές στατιστικές, που αποκρύπτουν φυσικά την ολότητα της αλήθειας): Τουλάχιστον ένας στους δύο νέους είναι άνεργος και όσοι δουλεύουν, οι υποτιθέμενοι «προνομιούχοι», βρίσκονται σε voucher και 5μηνα. Εν ολίγοις η πλειοψηφία των νέων γίνεται θύμα εκμετάλλευσης των εργοδοτών, εφόσον εργάζονται με ελαστικά ωράρια και στην καλύτερη περίπτωση με μισά ένσημα και περιορισμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί πλέον καθεστώς το «σύμφωνο πρώτης απασχόλησης», που ορίζει μισθολογικό διαχωρισμό για τους νέους κάτω των 25.

ΚΑΤΩ Η ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ

Και φυσικά η επίθεση στα δικαιώματά μας δεν έχει τελειωμό. Την ίδια στιγμή που ο χώρος της εκπαίδευσης διαμορφώνει το εργατικό δυναμικό του μέλλοντος, η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά μέτρων στα εργασιακά. Τελευταίο «όπλο» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ μετά το ασφαλιστικό έκτρωμα του καλοκαιριού, αποτελεί ο νέος νόμος για τα εργασιακά ο οποίος αναιρεί δικαιώματα και κατακτήσεις του εργατικού κινήματος όπως ο 13ος- 14ος μισθός, μειώνει τον κατώτατο και θεσμοθετεί τον υποκατώτατο μισθό (δηλαδή μειωμένες αποδοχές για τους νεοπροσληφθέντες). Συγχρόνως φέρνει την απαγόρευση απεργιών, ομαδικές απολύσεις, απαγόρευση στην ίδρυση των σωματείων αλλά και ανοίγει το δρόμο για εργοδοτικά λοκ- άουτ.

Απέναντι σε όλα αυτά που έρχονται, φάνηκε για άλλη μια φορά ο ρόλος των ξεπουλημένων ηγεσιών των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που όχι μόνο φάνηκαν απρόθυμες να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά ταυτόχρονα αποκάλυψαν τον φιλοκυβερνητικό και ξεπουλημένο χαρακτήρα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού ήταν η κατεύθυνση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για ξεχωριστές απεργίες προς αποφυγήν πανεργατικής απεργίας, αλλά και το ότι υποσκάφθηκε συνειδητά η ενεργός συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις.

ΚΑΤΩ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ- ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΑΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα με την επίθεση στις κατακτήσεις μας δεν είναι κάτι το καινούργιο, αλλά είναι η συνέχιση μιας πολιτικής εξαθλίωσης και υποτίμησης των ζωών μας. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθώντας τις κατευθύνσεις των μηχανισμών ΕΕ-ΔΝΤ, αλλά και των προκατόχων της, εφαρμόζει στο ακέραιο μια αντιλαϊκή πολιτική ενάντια στα δικαιώματά μας. Για να το καταφέρει αυτό, προβαίνει σε κάθε απαραίτητη ενέργεια, είτε αφομοιώνοντας κομμάτια του κόσμου, είτε μέσω της πειθάρχησης εκείνων που επιλέγουν να αμφισβητήσουν την κυρίαρχη πολιτική παλεύοντας για καλύτερους όρους ζωής, είτε και μέσω της ωμής καταστολής. Σε αυτή τη βάση είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πλήθος κόσμου αποφάσισε να σπάσει την τρομοκρατία της απαγόρευσης της διαδήλωσης στις 15 Νοέμβρη με την παρουσία του στο δρόμο, αλλά και τη συμμετοχή του στη διαδήλωση της 17 Νοέμβρη ενάντια και στις συνεχιζόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους που γεννούν τα καραβάνια των προσφύγων. Ταυτόχρονα η ίδια αντιλαϊκή πολιτική δίνει άλλοθι στην εμφάνιση ρατσιστικών και φασιστικών αντιλήψεων και πρακτικών να βγουν στο προσκήνιο, ενώ στοιβάζει τους πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις φασιστικές επιθέσεις ενάντια σε πρόσφυγες και τους τραγικούς θανάτους στο κέντρο κράτησης προσφύγων στη Λέσβο.

Με βάση τα παραπάνω γίνεται ολοφάνερο ότι το τελευταίο διάστημα δεχόμαστε εξίσου μια ολομέτωπη επίθεση στα δημοκρατικά μας δικαιώματα και στις ελευθερίες μας. Η οργανωμένη πάλη και η αντίσταση σε κράτος και παρακράτος αναδεικνύεται ως ουσιαστική αναγκαιότητα για εμάς. Υπό αυτό το πρίσμα η 6 Δεκέμβρη, μέρα δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί μονοσήμαντα με επετειακό τρόπο. Αντίθετα στις 6/12 θα διαδηλώσουμε τόσο ενάντια στην κρατική τρομοκρατία και καταστολή όσο και για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά της κόντρα στη συνολική επίθεση.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Αν όλα τα παραπάνω φαίνονται «μεγάλα και βαριά» μπορούμε και παίρνουμε θάρρος από τις απεργίες των εργαζόμενων στην Γαλλία, τις κινητοποιήσεις της νεολαίας στην Ιταλία και όλες τις δικές μας απεργίες και κινητοποιήσεις τα τελευταία χρόνια. Γιατί η ιστορία έχει δείξει πως όταν πιστεύουμε στις δικές μας δυνάμεις και δρούμε συλλογικά και οργανωμένα, μπορούμε όχι μόνο να κερδίσουμε νίκες, αλλά και να βάλουμε και μεγαλύτερους στόχους για δικαιώματα σε σπουδές-δουλειά-ζωή.

Αυτή ακριβώς η διαδικασία συνειδητοποίησης και αγώνα ανοίγει τον δρόμο για τις μεγαλύτερες διεκδικήσεις ως φοιτητές σήμερα και ως εργαζόμενοι αύριο κόντρα σε όσα φέρνουν κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ. Ενάντια στη φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής. Στεκόμαστε δίπλα και αλληλέγγυοι στον διπλανό μας, είτε αυτός λέγεται συμφοιτητής, συνάδελφος και πρόσφυγας, είτε ακόμα περισσότερο αυτός λέγεται γειτονικός λαός κόντρα στους κοινούς μας εχθρούς, στο κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστές.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
Κινητοποίηση του Συλλόγου την Παρασκευή 9/12, 12:00 στον πρόεδρο της σχολής για το θέμα των αλυσίδων, των ασκήσεων υπαίθρου και της εντατικοποίησης των σπουδών μας
Νέα Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 14/12, 12:00, Α13
Συμμετοχή του Συλλόγου στην πορεία στις 6/12, ημέρα δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, στις 12:00 στα Προπύλαια
Συμμετοχή του συλλόγου στις 8/12 στην απεργία στις 11:00 στα Προπύλαια
Κλειστή σχολή 6,8/12 για τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις
Προσπάθεια συντονισμού με άλλους συλλόγους και συνεννόηση για κοινές παρεμβάσεις για το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων


Πρόταση πάλης του ΤΡΑΒΕΡΣΟ για την Γενική Συνέλευση του συλλόγου ΣΤΕφ ΤΕΙ Πειραιά

Η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα με την επίθεση στις κατακτήσεις μας δεν είναι κάτι το καινούργιο, αλλά είναι η συνέχιση μιας πολιτικής εξαθλίωσης και υποτίμησης των ζωών μας. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθώντας τις κατευθύνσεις των μηχανισμών ΕΕ-ΔΝΤ, αλλά και των προκατόχων της, εφαρμόζει στο ακέραιο μια αντιλαϊκή πολιτική ενάντια στα δικαιώματά μας.

Για να το καταφέρει αυτό, προβαίνει σε κάθε απαραίτητη ενέργεια, είτε αφομοιώνοντας κομμάτια του κόσμου, είτε μέσω της πειθάρχησης εκείνων που επιλέγουν να αμφισβητήσουν την κυρίαρχη πολιτική παλεύοντας για καλύτερους όρους ζωής, είτε και μέσω της ωμής καταστολής . Σε αυτή τη βάση είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πλήθος κόσμου αποφάσισε να σπάσει την τρομοκρατία της απαγόρευσης της διαδήλωσης στις 15 Νοέμβρη με την παρουσία του στο δρόμο, αλλά και τη συμμετοχή του στη διαδήλωση της 17 Νοέμβρη ενάντια και στις συνεχιζόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους που γεννούν τα καραβάνια των προσφύγων. Η ίδια αντιλαϊκή πολιτική, ταυτόχρονα, δίνει άλλοθι στην εμφάνιση ρατσιστικών και φασιστικών αντιλήψεων και πρακτικών να βγουν στο προσκήνιο, ενώ στοιβάζει τους πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις φασιστικές επιθέσεις ενάντια σε πρόσφυγες και τους τραγικούς θανάτους στο κέντρο κράτησης προσφύγων στη Λέσβο.

Με βάση τα παραπάνω γίνεται ολοφάνερο ότι το τελευταίο διάστημα δεχόμαστε εξίσου μια ολομέτωπη επίθεση στα δημοκρατικά μας δικαιώματα και στις ελευθερίες μας. Η οργανωμένη πάλη και η αντίσταση σε κράτος και παρακράτος αναδεικνύεται ως ουσιαστική αναγκαιότητα για εμάς. Υπό αυτό το πρίσμα η 6 Δεκέμβρη, μέρα δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί μονοσήμαντα με επετειακό τρόπο. Αντίθετα πρέπει η νεολαία να βγει στο προσκήνιο για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της κόντρα στη συνολική επίθεση.

Διότι ένας νεολαίος στη σημερινή πραγματικότητα έρχεται αντιμέτωπος με την ανεργία, την επισφαλή εργασία χωρίς ουσιαστικά εργασιακά δικαιώματα (voucher– πεντάμηνα- προγράμματα ΟΑΕΔ), την κατάρτιση και επανακατάρτιση πλήρως εξατομικευμένα απέναντι στον εργοδότη καθώς και την μετανάστευση. Αυτή η προοπτική καθορίζει το πως οι φοιτητές αντιλαμβάνονται την ζωή μέσα στο ίδιο το πανεπιστήμιο τρέχοντας από αμφιθέατρο σε αμφιθέατρο προκειμένου να ανταπεξέλθουν στον φόρτο των εργασιών, στα τεστάκια, τις προόδους και στην εντατικοποίηση των σπουδών συνολικά.

Τα επαγγελματικά δικαιώματα στο στόχαστρο

Την ίδια στιγμή φαίνεται πως εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τα επαγγελματικά δικαιώματα και έχουν μπει στο στόχαστρο. Μια διαδικασία που μπορεί να έχει αποσπασματική εφαρμογή αλλά ενοποιείται υπό το πρίσμα της συνολικότερης κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων, των συλλογικών συμβάσεων και συνεπώς της ενιαιότητας των πτυχίων αλλά και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που αυτά διασφαλίζουν.

Συγκεκριμένα φαίνεται πως η κυβέρνηση με την κατάθεση ενός νομοσχεδίου για τα καύσιμα, επιχειρεί να αναιρέσει επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών ΤΕΙ, μια κατεύθυνση που θα πρέπει να βρει φραγμό τον αγώνα μας. Κόντρα όμως στην λογική του συνεχνειασμού και του απομονωτισμού το φοιτητικό κίνημα πρέπει να αντιπαρατεθεί ενιαία στο χτύπημα των δικαιωμάτων μας. Πολλοί προσπαθούν να μας βάλουν σε αντιπαράθεση με τους συναδέλφους από τα Πολυτεχνεία, βέβαια είναι οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που στα πολυτεχνεία βγάζουν λόγους ενάντια στους μηχανικούς των ΤΕΙ. Η δική μας απάντηση πρέπει να είναι ενιαία διεκδικώντας επαγγελματικά, εργασιακά δικαιώματα και μη διάλυση των πτυχίων. Την ίδια στιγμή εξάλλου η κυβέρνηση προσπαθεί να χτυπήσει τα επαγγελματικά δικαιώματα και των μηχανικών του Πολυτεχνείου, μέσω του ΤΕΕ και την διάσπαση των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε κατηγορίες ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας, μια διαδικασία που προβλέπεται να ισχύσει συνολικά για όλους τους μηχανικούς και των ΤΕΙ, ενώ έχει ξεκάθαρα ταξικό πρόσημο ενάντια στους πτυχιούχους με χαμηλότερη κοινωνική προέλευση. Τέλος αντίστοιχες αλλαγές προωθούνται και στις καθηγητικές σχολές με την απόσπαση της διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο. Θέλουν λοιπόν εργαζόμενους ευέλικτους, πειθαρχημένους χωρίς ενιαία επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα.

Ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω η κατάσταση στο ΤΕΙ συνεχίζει να είναι το ίδιο αντιδραστική. Με την εντατικοποίηση να χτυπάει κόκκινο με τεστάκια, υποχρεωτικές παρουσίες και προόδους στα μαθήματα. Την ώρα που υπάρχει έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού και τίθεται συνολικότερα ζήτημα επάρκειας των υποδομών. Ενώ το μοτίβο συμπληρώνεται και με τις ανύπαρκτες παροχές όπως είναι η στέγαση αφού εστίες για τα ΤΕΙ δεν υπάρχουν.

Νέα αντιλαϊκά εργασιακά μέτρα

Την ίδια στιγμή που ο χώρος της εκπαίδευσης διαμορφώνει το εργατικό δυναμικό του μέλλοντος, η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά μέτρων στα εργασιακά. Τελευταίο «όπλο» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ μετά το ασφαλιστικό έκτρωμα του καλοκαιριού, αποτελεί ο νέος νόμος για τα εργασιακά ο οποίος : αναιρεί δικαιώματα και κατακτήσεις του εργατικού κινήματος όπως ο 13ος- 14ος μισθός, μείωση του κατώτατου και θεσμοθέτηση του υποκατώτατου μισθού(δηλαδή μειωμένες αποδοχές για τους νεοπροσλαμβανόμενους) , ενώ συγχρόνως φέρνει την απαγόρευση απεργιών, ομαδικές απολύσεις, απαγόρευση στην ίδρυση των σωματείων αλλά και ανοίγει το δρόμο για εργοδοτικά λοκ-αουτ.

Απέναντι σε όλα αυτά που έρχονται, φάνηκε για άλλη μια φορά ο ρόλος των ξεπουλημένων ηγεσιών των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που όχι μόνο φάνηκαν απρόθυμες να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά ταυτόχρονα αποκαλύφθηκε ο φιλοκυβερνητικός και ξεπουλημένος χαρακτήρας τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού ήταν η κατεύθυνση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για ξεχωριστές απεργίες προς αποφυγήν πανεργατικής απεργίας, αλλά και το ότι υποσκάφθηκε συνειδητά η ενεργός συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις.

Η νεολαία έχει διέξοδο

Απέναντι σε όλα αυτά δε θα σκύψουμε το κεφάλι! Απέναντι σ’ αυτή την επίθεση υπάρχει απάντηση και προοπτική! Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας για σπουδές-δουλειά-ζωή! Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η απάντηση δεν μπορεί να περνάει μέσα από ατομικούς δρόμους, αλλά θα δοθεί δυναμώνοντας τον Σύλλογό μας με πραγματικές αγωνιστικές αποφάσεις και δράσεις.

Απαιτούμε:

Ενιαίο πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό – Όχι στο νομοσχέδιο Σπιρτζή
Διεκδικούμε φοιτητική μέριμνα-εστίες
Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση για όλους
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους- Κάτω τα νέα εργασιακά μέτρα
Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης- ΕΕ- ΔΝΤ

Αποφασίζουμε:

Παράσταση διαμαρτυρίας στις 5/12, 12:00 στο κτήριο της διοίκησης για τα ζητήματα της σχολής
Συμμετοχή του Συλλόγου στην πορεία στις 6/12, ημέρα δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, στις 12:00 στα Προπύλαια
Συμμετοχή του συλλόγου στις 8/12 στην απεργία στις 11:00 στα Προπύλαια
Κλειστή σχολή 6,8/12 για τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις
Προσπάθεια συντονισμού με άλλους συλλόγους και συνεννόηση για κοινές παρεμβάσεις για το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων
Νέα γενική συνέλευση στις 14/12, 13:00, αμφ. Χατζ.


Κοινό αγωνιστικό πλαίσιο για την Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φυσικού

Η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα με την επίθεση στις κατακτήσεις μας δεν είναι κάτι το καινούργιο, αλλά είναι η συνέχιση μιας πολιτικής εξαθλίωσης και υποτίμησης των ζωών μας. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθώντας τις κατευθύνσεις των μηχανισμών ΕΕ-ΔΝΤ, αλλά και των προκατόχων της, εφαρμόζει στο ακέραιο μια αντιλαϊκή πολιτική ενάντια στα δικαιώματά μας.

Για να το καταφέρει αυτό, προβαίνει σε κάθε απαραίτητη ενέργεια, είτε αφομοιώνοντας κομμάτια του κόσμου, είτε μέσω της πειθάρχησης εκείνων που επιλέγουν να αμφισβητήσουν την κυρίαρχη πολιτική παλεύοντας για καλύτερους όρους ζωής, είτε και μέσω της ωμής καταστολής . Σε αυτή τη βάση είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πλήθος κόσμου αποφάσισε να σπάσει την τρομοκρατία της απαγόρευσης της διαδήλωσης στις 15 Νοέμβρη με την παρουσία του στο δρόμο, αλλά και τη συμμετοχή του στη διαδήλωση της 17 Νοέμβρη ενάντια και στις συνεχιζόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους που γεννούν τα καραβάνια των προσφύγων. Η ίδια αντιλαϊκή πολιτική, ταυτόχρονα, δίνει άλλοθι στην εμφάνιση ρατσιστικών και φασιστικών αντιλήψεων και πρακτικών να βγουν στο προσκήνιο, ενώ στοιβάζει τους πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις φασιστικές επιθέσεις ενάντια σε πρόσφυγες και τους τραγικούς θανάτους στο κέντρο κράτησης προσφύγων στη Λέσβο.

Με βάση τα παραπάνω γίνεται ολοφάνερο ότι το τελευταίο διάστημα δεχόμαστε εξίσου μια ολομέτωπη επίθεση στα δημοκρατικά μας δικαιώματα και στις ελευθερίες μας. Η οργανωμένη πάλη και η αντίσταση σε κράτος και παρακράτος αναδεικνύεται ως ουσιαστική αναγκαιότητα για εμάς. Υπό αυτό το πρίσμα η 6 Δεκέμβρη, μέρα δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί μονοσήμαντα με επετειακό τρόπο. Αντίθετα πρέπει η νεολαία να βγει στο προσκήνιο για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της κόντρα στη συνολική επίθεση.

Διότι ένας νεολαίος στη σημερινή πραγματικότητα έρχεται αντιμέτωπος με την ανεργία, την επισφαλή εργασία χωρίς ουσιαστικά εργασιακά δικαιώματα (voucher- πεντάμηνα- προγράμματα ΟΑΕΔ), την κατάρτιση και επανακατάρτιση πλήρως εξατομικευμένα απέναντι στον εργοδότη καθώς και την μετανάστευση. Αυτή η προοπτική καθορίζει το πως οι φοιτητές αντιλαμβάνονται την ζωή μέσα στο ίδιο το πανεπιστήμιο τρέχοντας από αμφιθέατρο σε αμφιθέατρο προκειμένου να ανταπεξέλθουν στον φόρτο των εργασιών, στα τεστάκια, τις προόδους και στην εντατικοποίηση των σπουδών συνολικά.

Τα επαγγελματικά δικαιώματα στο στόχαστρο

Σαν συμπλήρωμα αυτών έρχεται το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής επάρκειας (ΠΠΔΕ). Το ΠΠΔΕ έχει σαν στόχο να διασπάσει την ενιαιότητα του πτυχίου μας ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα και να διαμορφώσει εργαζόμενους διαφορετικών ταχυτήτων. Η εισαγωγή του επιχειρείται να γίνει είτε μέσω της αναμόρφωσης του προγράμματος σπουδών στην κατεύθυνση της προσθήκης επιπλέον μαθημάτων και διάσπασης του πτυχίου είτε μέσω μεταπτυχιακών προγραμμάτων και σεμιναρίων επί πληρωμή. Συγκεκριμένα στην σχολή μας έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή καθηγητών για την αλλαγή του προγράμματος σπουδών σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα δεχτούμε την αλλαγή του προγράμματος σπουδών που επιχειρείται.

Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν το Υπουργείο και οι παρατρεχάμενοι του, είναι η διαμόρφωση “σωστών” εκπαιδευτικών, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι αφήνουν οργανικά κενά, κλείνουν σχολεία, μειώνουν τους μισθούς των εκπαιδευτικών. Είναι γεγονός ότι κανένας δεν νιώθει σήμερα ότι η υπάρχουσα εκπαιδευτική διαδικασία διαμορφώνει κατάλληλα έναν εκπαιδευτικό. Όμως,η πρόταση για το ΠΠΔΕ, με πρόφαση την καλύτερη κατάρτισή μας, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να μεθοδεύει την εντατικοποίηση των σπουδών, την διάσπαση του πτυχίου και κατ’ επέκταση τον κατακερματισμό των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων. Για εμάς η διδακτική επάρκεια πρέπει να παρέχεται μέσα από το πτυχίο σε όλους τους αποφοίτους ανεξαρτήτως κατεύθυνσης, μαθημάτων επιλογής,καθώς και το πτυχίο μας να κατοχυρώνει ενιαία επαγγελματικά διακαιώματα.

Αντίστοιχες αλλαγές επιχειρούνται και στις σχολές των μηχανικών με την απόσπαση επαγγελματικών δικαιωμάτων από το πτυχίο τους. Θέλουν λοιπόν εργαζόμενους ευέλικτους, πειθαρχημένους χωρίς ενιαία επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα.

Νέα αντιλαϊκά εργασιακά μέτρα

Την ίδια στιγμή που ο χώρος της εκπαίδευσης διαμορφώνει το εργατικό δυναμικό του μέλλοντος, η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά μέτρων στα εργασιακά. Τελευταίο «όπλο» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ μετά το ασφαλιστικό έκτρωμα του καλοκαιριού, αποτελεί ο νέος νόμος για τα εργασιακά ο οποίος : αναιρεί δικαιώματα και κατακτήσεις του εργατικού κινήματος όπως ο 13ος- 14ος μισθός, μείωση του κατώτατου και θεσμοθέτηση του υποκατώτατου μισθού(δηλαδή μειωμένες αποδοχές για τους νεοπροσλαμβανόμενους) , ενώ συγχρόνως φέρνει την απαγόρευση απεργιών, ομαδικές απολύσεις, απαγόρευση στην ίδρυση των σωματείων αλλά και ανοίγει το δρόμο για εργοδοτικά λοκ-αουτ.

Απέναντι σε όλα αυτά που έρχονται, φάνηκε για άλλη μια φορά ο ρόλος των ξεπουλημένων ηγεσιών των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που όχι μόνο φάνηκαν απρόθυμες να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά ταυτόχρονα αποκαλύφθηκε ο φιλοκυβερνητικός και ξεπουλημένος χαρακτήρας τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού ήταν η κατεύθυνση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για ξεχωριστές απεργίες προς αποφυγήν πανεργατικής απεργίας, αλλά και το ότι υποσκάφθηκε συνειδητά η ενεργός συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις.

Η νεολαία έχει διέξοδο

Απέναντι σε όλα αυτά δε θα σκύψουμε το κεφάλι! Απέναντι σ’ αυτή την επίθεση υπάρχει απάντηση και προοπτική! Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας για σπουδές-δουλειά-ζωή! Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η απάντηση δεν μπορεί να περνάει μέσα από ατομικούς δρόμους, αλλά θα δοθεί δυναμώνοντας τον Σύλλογό μας με πραγματικές αγωνιστικές αποφάσεις και δράσεις.

Απαιτούμε:

Ενιαίο πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό – ΟΧΙ στο ΠΠΔΕ
Όχι στην τροποποίηση του προγράμματος σπουδών
Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση για όλους
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους- Κάτω τα νέα εργασιακά μέτρα
Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης- ΕΕ- ΔΝΤ

Αποφασίζουμε:

Παράσταση διαμαρτυρίας στις 2/12, 12:00 στην Κοσμητεία της ΣΘΕ για το ΠΠΔΕ
Συμμετοχή του Συλλόγου στην πορεία στις 6/12, ημέρα δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, στις 12:00 στα Προπύλαια
Συμμετοχή του Συλλόγου στις 7/12 στις 12:00 στη συγκέντρωση στο υπουργείο παιδείας ενάντια στα νέα μέτρα για την παιδεία
Συμμετοχή του συλλόγου στις 8/12 στην απεργία στις 11:00 στα Προπύλαια
Κλειστή σχολή 6-7-8/12 για τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις
Νέα γενική συνέλευση στις 14/12, 13:00, αμφ. Ίππαρχος

Κοινό αγωνιστικό πλαίσιο (ΑΡ.ΔΙ.Ν, Τραβέρσο, ανένταχτοι αγωνιστές)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *