Κατηγορίες
Συνδικαλισμός

Για τα όργανα των συλλόγων

Ξεκινώντας με την αλφαβήτα…
Όλοι μας ως φοιτητές αποτελούμε μέλη του Συλλόγου. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι είναι πολιτικά και συνδικαλιστικά όργανα που απαρτίζονται από φοιτητές αποκλειστικά και υπάρχουν και λειτουργούν ανεξάρτητα από τους κρατικούς θεσμούς. Η ανώτερη διαδικασία του Συλλόγου μας είναι η Γενική του Συνέλευση, εκεί όπου δίνουν το παρών όλοι οι φοιτητές και μέσα από τη διαδικασία της συζήτησης και της ψηφοφορίας επικυρώνονται οι αποφάσεις μας. Ακόμη μία διαδικασία του Συλλόγου αποτελούν οι φοιτητικές εκλογές που διεξάγονται κάθε χρόνο, ενώ μέσα από αυτές συγκροτείται ένα δεύτερο όργανο του Συλλόγου μας, το Διοικητικό Συμβούλιο.

Είναι όμως ο Σύλλογος κάτι ενιαίο;
Στην πραγματικότητα θα λέγαμε πως γενικά όχι. Αυτό εξηγείται από την ύπαρξη διαφορετικών πολιτικών απόψεων που εκφέρονται μέσα σ’ αυτόν. Αυτό εξηγεί την ύπαρξη διαφορετικών ομάδων και συλλογικοτήτων που παρεμβαίνουν σ’ αυτόν.

Εν τέλει μέσα από όλη αυτή την ποικιλία των απόψεων πώς καταφέρνει να λειτουργεί ουσιαστικά και να προχωράει ο Σύλλογος;
Μέσα από την διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης φυσικά! Εκεί εκτίθενται οι απόψεις, κατατίθενται στο σώμα της συνέλευσης και έτσι αναδεικνύεται εκείνο το πολιτικό πλαίσιο και η τακτική που ενοποιεί, στο μέτρο του δυνατού, τον Σύλλογο σε μία κατεύθυνση για ένα χρονικό διάστημα.

Το διοικητικό συμβούλιο (Δ.Σ.) και ο ρόλος του
Το ΔΣ απαρτίζεται από έδρες, οι οποίες κατανέμονται στις πολιτικές δυνάμεις με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα. Διαθέτει προεδρείο με πρόεδρο, γραμματέα και ταμία. Όλοι οι φοιτητές του Συλλόγου έχουν δικαίωμα απεύθυνσης στο ΔΣ. Ο ρόλος του ΔΣ είναι να συνεδριάζει ανοιχτά και με τις αποφάσεις του να εκπροσωπεί και να διασφαλίζει τα συμφέροντα των φοιτητών και να φροντίζει για την εφαρμογή των αποφάσεων του συλλόγου. Αυτό όμως δεν πρέπει να ταυτίζεται με μία γραφειοκρατικού τύπου λειτουργία μέσω της μετατροπής του Συλλόγου σε μία υπογραφή-σφραγίδα. Αρμοδιότητα του ΔΣ, μεταξύ άλλων, είναι να παίρνει αντίστοιχες πρωτοβουλίες, ώστε οι φοιτητές να συνεδριάζουν τακτικά με μία ενδεικτική θεματολογία και να ενεργοποιούνται ουσιαστικά πάνω στα ζητήματα που ανακύπτουν.

Η άποψή μας…
Οι φοιτητικοί σύλλογοι αποτέλεσαν ώριμη ανάγκη των ίδιων των φοιτητών να οργανωθούν και να εκφραστούν με συλλογικούς τρόπους και η ύπαρξή τους βοήθησε στην ανάπτυξη της πάλης για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Για τα όργανα, πιο συγκεκριμένα… Τον τελευταίο καιρό υπάρχει η τάση να υποτιμώνται οι Γενικές Συνελεύσεις και ταυτόχρονα να αποδίδονται υπερεξουσίες σε πρόσωπα ή όργανα που δεν τους αντιστοιχούν, αναπαράγοντας έτσι και λογικές ανάθεσης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο ρόλος του προέδρου ή του ΔΣ σε σχέση με την Γενική Συνέλευση. Ταυτόχρονα, επιθυμούμε οι διαδικασίες μας να χαρακτηρίζονται από μία γόνιμη κουβέντα και έναν υποτυπώδη πολιτικό πολιτισμό. Με λίγα λόγια, η πολιτική αντιπαράθεση είναι θεμιτή στον βαθμό που γίνεται με ουσιαστικούς όρους και όχι λογικές “γηπέδου”, ώστε να ξεδιπλώνεται η γκάμα των αντιλήψεων και να φαίνονται τα στοιχεία της κάθε άποψης.

Τέλος, υπερασπιζόμαστε την δομή των πολιτικών πλαισίων που επιτρέπουν την αποτύπωση τόσο των αιτημάτων αγώνα όσο και της πολιτικής λογικής που τα συνοδεύει. Το πλαίσιο είναι επί της ουσίας μία πρόταση πάλης που εισάγεται σε μία διαδικασία του συλλόγου με στόχο να πείσει και να συγκροτήσει πολιτικά με το περιεχόμενό του, αλλά και μέσα από την ίδια την κουβέντα, το σώμα της Συνέλευσης για μία κατεύθυνση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *