Κατηγορίες
Δημοκρατικά δικαιώματα

Κάτω η κρατική τρομοκρατία και η καταστολή!

Τη Δευτέρα 13/3 πραγματοποιήθηκε πορεία στην περιοχή του Ζωγράφου, σαν μία πρώτη απάντηση στην εκκένωση των καταλήψεων. Η διαδήλωσε ξεκίνησε με προσυγκέντρωση στην πλ. Γαρδένιας και πραγματοποίησε μία διαδρομή τον κεντρικό δρόμο της Παπάγου. Απουσία άλλων κινητοποιήσεων για το ζήτημα, η πορεία αυτή απέκτησε κεντρικά χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί από ιδιαίτερα καλή μαζικότητα και παλμό.
Ως Τραβέρσο στηρίξαμε τη συγκεκριμένη κινητοποίηση σαν μία πρώτη απάντηση στην καταστολή.
Αυτό που συνέβη τη Δευτέρα 13/3 ήταν μία συντονισμένη επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στου Ζωγράφου, στο Αγρίνιο και στο κέντρο της Αθήνας σε κατάληψη φιλοξενίας προσφύγων. Η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε με την ενεργοποίηση συνολικά του κρατικού μηχανισμού, με την ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων σε συνεργασία με τους δήμους και τις τοπικές αρχές.

Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία από μεριάς του συστήματος στη δεδομένη συγκυρία. Διανύοντας την 7η χρονιά φτωχοποίησης του λαού μέσω των επιθετικότερων πολιτικών στην εργασία, την παιδεία, την ασφάλιση και την πρόνοια, είναι γνωστή πλέον σε όλους μας η τακτική του “κοινωνικού αντιπερισπασμού” όταν είναι να περαστούν νέα δυσβάσταχτα για το λαό μέτρα. Αυτά είναι τα πραγματικά “αντισταθμιστικά μέτρα” που λαμβάνουν κράτος και κυβέρνηση παρουσιάζοντας ως κοινωνικό έργο την πάταξη της υποτιθέμενης ανομίας με αστυνομικές επιχειρήσεις σε γειτονιές ή συλλήψεις διακηρυγμένων τρομοκρατών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι συχνά πυκνά στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης βρίσκεται η συζήτηση γύρω από τα “κέντρα ανομίας” και το υποτιθέμενο άβατο των Εξαρχείων, με βαλτούς “αγανακτισμένους” κατοίκους να παίζονται όλη τη μέρα απ’τα ΜΜΕ, για να απασχολούν με αυτά την κοινή γνώμη και να αποπροσανατολίζεται ο κόσμος από τα πραγματικά ζητήματα.

Υλοποιείται από μεριάς του συστήματος η ένταση της καταστολής και της φασιστικοποίησης που επεκτείνεται σε κάθε χώρο και σε κάθε γειτονιά. Με σκοπό να καλλιεργηθεί η τρομοκρατία και ο φόβος, να αναδειχθούν στην επιφάνεια τα πιο αντιδραστικά στοιχεία, να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του κόσμου η αστυνομική παρουσία και η καταστολή. Αυτό υλοποιείται μόνο με την αποστείρωση κάθε κοινωνικού χώρου είτε λέγεται γειτονιά είτε Άσυλο.

Με πρόσχημα λοιπόν όλα αυτά, εφαρμόζονται και οι αντιδραστικές πολιτικές κατά των προσφύγων, με την καταστολή και εκκένωση των δομών φιλοξενίας τους που δημιούργησε το κίνημα αλληλεγγύης που στηρίζεται σ’αυτές. Ασχέτως του τι άποψη έχει ο καθένας για τις δομές αυτές και τα όρια που εκ των πραγμάτων αυτές πιάνουν, οφείλει να αντισταθεί στις κατασταλτικές μεθοδεύσεις εναντίον τους. Τόσο στις επιθέσεις του παρακράτους (όπως στο παρελθόν με απόπειρες εμπρησμού ), όσο και του ίδιου του κράτους που κινείται ξεκάθαρα στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και προβλέπει την συλλογή των προσφύγων και την απομόνωσή τους σε κέντρα κράτησης, χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα και μακριά από τον κοινωνικό ιστό.

Αντιλαμβανόμαστε ότι τα όσα διαδραματίστηκαν το πρωί της Δευτέρας και αντίστοιχα περιστατικά όλα αυτά τα χρόνια, δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία ,ούτε έχουν σαν στόχο το χτύπημα ενός μεμονωμένου πολιτικού χώρου και των δομών του. Άλλωστε, το σύστημα, εφόσον προχωράει μια συνολική επίθεση στην κοινωνία, δεν είναι διατεθειμένο να κάνει παραχωρήσεις γι’αυτό και επιστρατεύει κατά καιρούς το δόγμα της μηδενικής ανοχής. Για μας, οι τακτικές αυτές έχουν πολιτική στόχευση και αποδέκτη τον ίδιο το λαό, κάνοντας επίδειξη πυγμής απέναντι του για να προλάβουν και να καταστείλουν τις αντιστάσεις του. Αντιστάσεις που ξεσπούν και θα ξεσπάσουν ενάντια στην πολιτική που εξαθλιώνει ντόπιους και πρόσφυγες!

 

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες!

Απαιτούμε την αθώωση των συλληφθέντων που έσπευσαν στον χώρο της Βίλας Ζωγράφου κατά την εκκένωση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *