Κατηγορίες
Συνδικαλισμός

Κάλεσμα για τη γενική συνέλευση του Φυσικού

Να μη μείνουμε θεατές στα σχέδιά τους! Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας!

Όσο προχωράει το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο νιώθουμε ως φοιτητές ότι όχι μόνο τίποτα δεν έχει αλλάξει ως προς τα συμφέροντά μας, αλλά αντίθετα διαμορφώνεται μια ασφυκτική καθημερινότητα στο επίπεδο των σπουδών. Οι απαιτήσεις των καθηγητών σε κάθε μάθημα έχουν υπερβεί πια κάθε ανθρώπινο όριο και την ίδια στιγμή προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις αλλεπάλληλες προόδους (Μηχανική Ι, Φυσική Ι, Ανάλυση Ι, μαθήματα κατεύθυνσης), που πέφτουν κυριολεκτικά η μία μετά την άλλη, στις παρακολουθήσεις ,στα εργαστήρια και τα dead lines των εργασιών. Το όλο πακέτο έρχεται και συμπληρώνει το πρόγραμμα της εξεταστικής στην ίδια φιλοσοφία. “Κόψτε το λαιμό σας” λοιπόν μας λένε, καθώς οδεύουμε ήδη εξουθενωμένοι προς τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Στο χώρο της εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα στη σχολή μας, έχει τεθεί από μεριάς υπουργείου, κοσμητείας, καθηγητών το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (ΠΠΔΕ). Λες και δε μας έφτανε η συνεχιζόμενη εντατικοποίηση των σπουδών μας (μαζικά κοψίματα, τεστάκια, πρόοδοι κ.λπ) στο δρόμο για το πτυχίο και η τεράστια ανεργία που επικρατεί, έρχονται τώρα να μας φέρουν και το ΠΠΔΕ.

Το ΠΠΔΕ σημαίνει ότι ακόμα και να καταφέρει κάποιος να τελειώσει τη σχολή του, δε θα θεωρείται “επαρκής” για να βρει δουλειά στο χώρο της εκπαίδευσης. Μόνο προκλητικό είναι να λένε διάφοροι ότι το ΠΠΔΕ είναι για το καλό μας και ότι δήθεν το φέρνουν για να βγαίνουμε “σωστοί καθηγητές”. Πόσο άραγε νοιάζονται για το καλό των μαθητών αυτοί που κλείνουν σχολεία, συγχωνεύουν τμήματα και μειώνουν τους μισθούς των εκπαιδευτικών;

Το ΠΠΔΕ, ιδιαίτερα για τις λεγόμενες “καθηγητικές σχολές” (βλ. φυσικό), αποτελεί μία ρύθμιση που θα τσακίσει τη βασικότερη επαγγελματική διέξοδο για τους αποφοίτους και μέσω της διάσπασης της ενιαιότητας του πτυχίου, θα οδηγήσει τον καθένα μας ξεχωριστά σε ένα αέναο κυνήγι προσόντων. Η συζήτηση σχετικά με το ΠΠΔΕ εξελίσσεται κανονικά και σε πολλές σχολές έχουν ήδη φτιαχτεί επιτροπές καθηγητών (και στο φυσικό). Οι καθηγητές αποδεχόμενοι το νέο αυτό μέτρο προσπαθούν να το νομιμοποιήσουν τροποποιώντας προγράμματα σπουδών. Η αφαίρεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από το πτυχίο έρχεται να συμπληρώσει μία σειρά μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, με στόχο τη συνολική αναδιαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων και ευρύτερων δικαιωμάτων. Μέτρα όπως η εκ νέου μείωση μισθών και συντάξεων, η θέσπιση του υποκατώτατου μισθού (δηλαδή μειωμένες αποδοχές για τα πρώτα χρόνια της εργασίας), η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η κατάργηση του 13ου-14ου μισθού, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η δυνατότητα της ανταπεργίας (δηλαδή η απάντηση της εργοδοσίας σε απεργία με lock out).

Την ίδια στιγμή που τρέχουν τα σοβαρά αυτά ζητήματα και με αμείωτη ένταση προωθούνται από το σύστημα και αφορούν το παρόν και το μέλλον μας, ορισμένοι “καλοθελητές” σπεύδουν να πάρουν θέση. Ο λόγος φυσικά για τον πρόεδρο του Τμήματος, ο οποίος με συστηματικές παρεμβάσεις και λογύδρια προσπαθεί να “πιπιλήσει” τα μυαλά μας και να μας στρέψει ενάντια στις ίδιες τις αποφάσεις μας. Οι επίσημοι συνομιλητές του Υπουργείου και της κυβέρνησης, τα όργανα διοίκησης των σχολών, έρχονται να μας κουνήσουν το δάχτυλο για το “θράσος” μας να παίρνουμε σαν Σύλλογος αποφάσεις συμμετοχής σε απεργίες και κινητοποιήσεις. Θράσος πραγματικό έχουν οι ίδιοι, και δη ο νυν πρόεδρος του τμήματος, ο οποίος προτού καν αναγορευτεί σε τέτοιος, συνέδεσε το πρόσωπό του με την εναντίωση στον αγώνα των απολυμένων καθαριστριών και των διοικητικών υπαλλήλων στο ίδρυμά μας. Απολύσεις που εκτός των άλλων επέφεραν σοβαρό πλήγμα και ελλείψεις στο αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία του. Ας αφήσει λοιπόν ο κος πρόεδρος τα “κροκοδείλια δάκρυα” στην άκρη! Αρμόδιο όργανο για το τί κάνουν και αποφασίζουν οι φοιτητές είναι ο ίδιος ο Σύλλογος και οι διαδικασίες του και δεν χρειάζονται την έγκριση κανενός προέδρου, κοσμήτορα ή πρύτανη. Αν επιμένουν να “έχουν πρόβλημα”, την απάντηση θα την πάρουν μέσα από τις συλλογικές μας αποφάσεις, στις γενικές μας συνελεύσεις μέσα από τις οποίες παλεύουμε για να μπορούμε να σπουδάζουμε και να εργαστούμε με δικαιώματα .

ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ Σ’ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΟΤΡΥΝΟΥΝ ΝΑ ΣΚΥΨΟΥΜΕ ΚΕΦΑΛΙ!

Η επίθεση θα συνεχίζεται έως ότου εμείς οι ίδιοι να τη σταματήσουμε. Άρα, η υπεράσπιση των ζωών μας έγκειται αποκλειστικά στους δικούς μας αγώνες, μακριά από δήθεν σωτήρες! Γι’ αυτό πρέπει όλοι να μαζικοποιήσουμε την γενική μας συνέλευση και να δούμε σοβαρά πώς μπορούμε να εναντιωθούμε στην επίθεση και να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας! Πέρα από λογικές “μαγαζιού” που προωθεί η ΠΚΣ για την προκείμενη συνέλευση (ως πλειοψηφία του ΔΣ) με χαρακτήρα μονοθεματικό (!) και συγκεκριμένα να συμμετάσχει ο Σύλλογος στην Σύσκεψη του ΜΑΣ. Οι λογικές δήθεν συντονισμού απ’ έξω δεν είναι καινούργιες στον Σύλλογο και το φοιτητικό κίνημα. Σ’ αυτές προσφεύγουν δυνάμεις που θέλουν να καναλιζάρουν το φοιτητικό κίνημα και τους Συλλόγους στην γραμμή τους, με αποφάσεις δήθεν συντονισμού που μετά έρχονται και φοριούνται “καπέλο” στον Σύλλογο.

Την ίδια στιγμή που οι καθηγητές στήνουν επιτροπή για το πρόγραμμα σπουδών που θα ενσωματώνει το νόμο για την πιστοποίηση της διδακτικής επάρκειας, επιχειρούν χτύπημα στα επαγγελματικά δικαιώματα του πτυχίου, μας τσακίζουν με την καθημερινή εντατικοποίηση ,ενώ στην ίδια την κοινωνία περνούν δυσβάσταχτα μέτρα, η συζήτηση δεν μπορεί να περιορίζεται στις επιδιώξεις και στους σχεδιασμούς του ενός ή του άλλου. (εν προκειμένω του ΜΑΣ).

Για εμάς, η Γενική Συνέλευση έχει σημαντικά επίδικα στα οποία πρέπει να εστιάσει και βασίζονται στα παραπάνω. Αυτή αποτελεί το πεδίο συζήτησης και το όργανο λήψης των αποφάσεών μας και αυτήν πρέπει να ενισχύσουμε!

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΙΠΠΑΡΧΟ την TETAΡΤΗ, 13:00

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *