Κατηγορίες
Συνέλευση

Κοινό πλαίσιο για τη ΓΣ Φυσικού στις 27/4

ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ Γ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 27/4/17

Σικάγο 1886:

Οι εργάτες και οι εργάτριες του βιομηχανικού κέντρου των ΗΠΑ διαδηλώνουν, απαιτούν, και κερδίζουν τον πυρήνα του κεντρικού συνθήματος : «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο». Η εργατική Πρωτομαγιά έμελλε να σημάνει αγώνες όχι μόνο για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, αλλά ταυτόχρονα δουλειά και -συνολικά- ζωή με αξιοπρέπεια!

Ελλάδα 2017:

131 χρόνια μετά όμως, αν κοιτάξουμε την κατάσταση στην αγορά εργασίας, μόνο δεδομένα δε θεωρούνται όλα αυτά. Η επισφαλής εργασία (4ωρη-part time δουλειά, ανασφάλιστη εργασία κλπ), τα voucher, τα 5μηνα, οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και τα εξαντλητικά ωράρια, δυστυχώς αποτελούν καθημερινότητα, και αρχίζει να αποτελεί τον κανόνα για τη πλειοψηφία των εργαζομένων σήμερα.

Όλα αυτά ενώ η φετινή Πρωτομαγιά έρχεται σε μια περίοδο που από τη μια τα σύννεφα του πολέμου των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών πυκνώνουν και απειλούν ευρύτερα την ανθρωπότητα και από την άλλη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωράει ξεδιάντροπα στο κλείσιμο της περίφημης 2ης αξιολόγησης με νέα σφαγιαστικά μέτρα για τους εργαζόμενους και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με πρώτο αυτή τη φορά το ξεπούλημα της ΔΕΗ / ΑΔΜΗΕ.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΗΣ 2ΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Ταυτόχρονα αν κάποιος κάνει ένα «ζάπινγκ» στα δελτία των ΜΜΕ θα ακούσει για την περίφημη 2η αξιολόγηση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εδώ και καιρό διαπραγματεύεται με τους δανειστές-τοκογλύφους, προκειμένου να υπάρξει πολιτική συμφωνία για να κλείσει η 2η αξιολόγηση. Εμείς, βέβαια, όταν ακούμε νέα συμφωνία, ξέρουμε πολύ καλά ότι ράβεται ένα καινούριο μνημόνιο. Η κυβέρνηση, οι τρόικα-«θεσμοί», ο ΣΕΒ συνομιλούν για νέα μέτρα που έρθουν να πέσουν στις πλάτες του κόσμου της εργασίας. Μέτρα από τα οποία, οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι μόνο το κεφάλαιο και τα αφεντικά. Σε αυτή τη κατάσταση, όλο το αστικό πολιτικό προσωπικό(ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ-ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ), παρά τα επιφανειακά τρικ για τους τύπους, στηρίζουν ομόψυχα τις αντιλαϊκές τομές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και να έχει ήταν οι ίδιοι που «έκλεισαν το μάτι» στο 3ο μνημόνιο, αλλά και το ψήφισαν κιόλας. Τι έχει να φέρει η 2η αξιολόγηση:

  • Αφορολόγητο στα 5900€ ετησίως. Δηλαδή αν παίρνεις τα ψίχουλα των 500€ θα πληρώνεις και φόρο.

  • Αρπαγή της πρώτης κατοικίας και περιουσίας μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

  • Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων

  • Μαθητεία και υποκατώτατος μισθός για τη νεολαία

  • Καθιέρωση ελαστικών και «ευέλικτων» σχέσεων εργασίας

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

Οι πρόσφατες επιθέσεις της Αμερικής σε Συρία και Αφγανιστάν και η μετάβαση στρατευμάτων έξω από τη Βόρεια Κορέα στοιχειοθετούν ένα τεταμένο κλίμα παγκοσμίως. Αυτό δεν αφήνει ανέγγιχτη τη νεολαία στην Ελλάδα αφού υπό την απειλή των θερμών επεισοδίων με την Τουρκία «θυσιάζονται» δικαιώματα και διεκδικήσεις για την αποφυγή του «μεγαλύτερου κακού». Ταυτόχρονα, με την στράτευση στα δεκαοκτώ, τη σύνδεση των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων με το στρατό, και την ενεργή παρουσία του ΝΑΤΟ και τη χρήση των ελληνικών βάσεων, η πολεμική απειλή παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιδείνωση του παρόντος και του μέλλοντος της γενιάς μας.

Κανένα θερμό επεισόδιο, κανένας πόλεμος στη περιοχή Ελλάδας-Τουρκίας! Η διεθνιστική, ενωμένη πάλη των λαών, των εργαζομένων, το εργατικό-νεοαλαίστικο-λαϊκό κίνημα δηλώνει ότι ο πόλεμος είναι ο εχθρός μας και οι πρόσφυγες αδέλφια μας. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα ούτε μεταξύ μας, ούτε με τους πρόσφυγες που ζουν στη χώρα μας. Η οικονομική ολιγαρχία είναι αυτή που θέλει ντόπιους και πρόσφυγες χωρίς δικαιώματα, φτηνό ευέλικτο δυναμικό για τα δικά της κέρδη και εμάς διασπασμένους. Οφείλουμε να προτάσσουμε στους αγώνες μας και να αναδείξουμε το αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό στίγμα. Με τη νεολαία μπροστάρη στους αγώνες για αποτροπή του πολέμου και την ειρήνη.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Αν η παραπάνω κατάσταση φάνηκε μαύρη, η αντίστοιχη στις σχολές μας δεν είναι καλύτερη. Βρισκόμαστε πλέον αρκετά χρόνια μετά την τεράστια μείωση των προϋπολογισμών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι σχολές μας βρίσκονται σε φάση διάλυσης. Από τη μία μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τις ανάγκες μας, αλλά δίνουν 7 εκ για να αγοραστούν νέες κλούβες για τα ΜΑΤ. Βέβαια, το ΕΚΠΑ παίρνει ετησίως 8 εκ και συνολικά ο προϋπολογισμός για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ έχει κοπεί κατά 80% από την αρχή της κρίσης. Αυτό είναι ψιλά γράμματα!. Δεν έφταναν όμως ούτε τα παραπάνω! Ο υπουργός Γαβρόγλου υπέγραψε δάνειο ύψους 138 εκατ. με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για 9 ελληνικά Πανεπιστήμια. Ας καλωσορίσουμε, λοιπόν, και το μνημόνιο στην Παιδεία. Πώς όμως θα αποπληρωθεί; Έτσι, ακριβώς όπως γίνεται και κεντρικά. Πάλι το βάρος θα πέσει στις πλάτες μας. Πρυτάνεις και υπουργοί φορτώνουν στο δημόσιο χρέος τις «επιλογές» τους, δηλαδή στο μηχανισμό αέναης φτωχοποίησης της κοινωνικής πλειοψηφίας και της κλοπής του δημόσιου πλούτου.

Όπως και να έχει από τον ίδιο τον υπουργό Γαβρόγλου έχει υπάρξει δήλωση «όλες οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπει η ΕΕ και οι μνημονιακές δεσμεύσεις θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι το 2020» κάτι που σημαίνει: άμεση ανάμειξη του ιδιωτικού παράγοντα στις σχολές, ίδρυση Περιφερειακών Συμβουλίων για τη σύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά, διάσπαση κύκλων σπουδών σε 3+2 έτη, υπερεξειδίκευση και επανακατάρτιση, πτυχίο «φάκελος προσόντων», δίδακτρα στα μεταπτυχιακά (και ενδεχομένως και στα προπτυχιακά όπως φαίνεται από τις πιο πρόσφατες δηλώσεις του) και μια σειρά άλλων. Όλα αυτά για να δημιουργήσουν ένα πανεπιστήμιο λίγων και εκλεκτών, που θα χωρά μόνο όσους έχουν γεμάτη τσέπη και θα «τα σκάνε». Πανεπιστήμιο βέβαια «κλειστό» για τα παιδιά των εργατικών οικογενειών που δε θα μπορούν αντέξουν το κόστος φοίτησης και θα εργάζονται για να σπουδάσουν, όπως μπορεί να συμβαίνει και σήμερα.

Μαζί με αυτά, ειδικό και βαρύνουσας σημασίας ρόλο πλέον παίζει και το ζήτημα της εργασίας πλέον στις σχολές μας, είτε με τη μορφή της άμεσης-απλήρωτης εργασίας που υλοποιείται στους μεταπτυχιακούς και στους διδακτορικούς (εργαστήρια, διορθώσεις γραπτών, επιτηρήσεις κλπ) είτε κυρίαρχα με την εργασιακή προοπτική και το εργασιακό μέλλον του αποφοίτου. Οι επιλογές που έχει ένας απόφοιτος του Φυσικού χοντρικά είναι δύο. Στη μία περίπτωση που θέλει κανείς να γίνει καθηγητής εκπαιδευτικός, έρχεται η κυβέρνηση και μας αποκόβει τη διδακτική επάρκεια απ’ το πτυχίο. Κυρίαρχα έτσι εκφράζεται στις καθηγητικές σχολές η συζήτηση από μέρους καθηγητών, προέδρων, πρυτάνεων, υπουργείου, η όλο και πιο έντονη τη συζήτηση για την διάσπαση του πτυχίου και τον κατακερματισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων, και εν τέλει έρχεται να φέρει αναδιαμορφώσεις στα προγράμματα σπουδών των καθηγητικών σχολών με προσθήκη μαθημάτων επιλογής ή σεμιναρίων. Αυτομάτως αυτό θα οδηγήσει στην περαιτέρω όξυνση του φαινομένου της εντατικοποίησης και τέλος σε πτυχιούχους διαφορετικής “αξίας”, αφού ανάλογα με τα μαθήματα που θα επιλέγουν, θα αποκτούν και διαφορετικό πτυχίο. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την δραματική μείωση εισακτέων δείχνουν πως αυτό που συντελείται είναι το ανοιχτό χτύπημα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και κατ’ επέκταση στην αυριανή εργασία. Εξ’ άλλου, διαγωνισμός ΑΣΕΠ έχει να γίνει χρόνια, οπότε το μέλλον που μας περιμένει είναι τα 3ευρώ/ώρα σε φροντιστήρια η μαύρα ανασφάλιστα ιδιαίτερα δεξιά και αριστερά! Στην άλλη περίπτωση των «μεγάλων» ονείρων για την ενασχόληση με την έρευνα, τα πράγματα είναι εξίσου άσχημα. Ο νέος ερευνητής πλέον θα έρχεται να αντιμετωπίσει προγράμματα όπως τα ΕΣΠΑ. Έτσι γίνεται αντιληπτό σε όλους μας ότι αξιοποιείται οποιαδήποτε γνώση και έρευνα παράγεται στο βωμό του κέρδους και της αγοράς. Όποιος δουλεύει εκεί θα έχει ένα απελευθερωμένο ωράριο ανάλογα με τις ανάγκες του project πάνω στο οποίο δουλεύει , δεν θα έρχεται σε καμία επαφή με τους συναδέλφους του και θα διαπραγματεύεται ατομικά την σύμβαση του με τον εργοδότη, ο οποίος πλέον θα είναι η ίδια η ΕΕ.

Είναι προφανές ότι στο συνολικότερο πλαίσιο της επίθεσης που δεχόμαστε, από το στόχαστρο του συστήματος δεν θα μπορούσε να λείπει η επίθεση στις δημοκρατικές ελευθερίες, και κυρίαρχα στο λαϊκό άσυλο. Αυτό ως χώρος ελεύθερης πολιτικής έκφρασης και συνδικαλιστικής δράσης αποτελεί αγκάθι στον κόρφο του συστήματος σε μια περίοδο που θέλει να σβήσει κάθε φωνή αμφισβήτησης της παντοδυναμίας του σε βάρος του λαού. Για μας το πρόταγμα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, πως το λόγο για το άσυλο και των συνδικαλιστικών-πολιτικών ελευθεριών τον έχουμε αποκλειστικά εμείς μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες και δεν θα το χαρίσουμε σε κανέναν.

Εργατική Πρωτομαγιά

Απέναντι στα παραπάνω μέτωπα, ερχόμαστε την φετινή Εργατική Πρωτομαγιά να απαντήσουμε, να διαδηλώσουμε, να διεκδικήσουμε. Καλούμε τον φοιτητικό σύλλογο να δώσει αυτή τη μάχη πλάι στους εργαζομένους. Μαζί με τα πρωτοβάθμια ταξικά σωματεία, συλλόγους και φορείς, γιατί έχουμε απέναντί μας τις λογικές των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, που αντιστρατεύονται τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα και διευκολύνουν την κυβέρνηση στην εφαρμογή των επιταγών ΕΕ – ΔΝΤ – κεφαλαίου, αλλά και λογικές μικροπολιτικής συγκρότησης και αναπαραγωγής. Κόντρα στην υποταγή, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό της ήττας, αλλά και τις κομματοκεντρικές λογικές που είναι αναποτελεσματικές στη μεγάλη μάχη που έχουμε μπροστά μας.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

Δικαίωμα στη μόρφωση για όλους! Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση χωρίς ταξικούς φραγμούς με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα σε ένα ενιαίο πτυχίο. Άμεση κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά!

Καμία εξωτερική ιδιωτική χρηματοδότηση για το Πανεπιστήμιο!Δωρεάν σίτιση/στέγαση/συγγράμματα/συγκοινωνίες. Καμία ιδιωτικοποίηση των σχολών μας! Έξω οι εταιρείες απ΄τις σχολές μας. Όχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων – όχι στην εξαγορά εδρών από επιχειρήσεις

Πλήρη επαναφορά του ασύλου! Διεύρυνση του ασύλου σε σχολεία και χώρους εργασίας. Δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες για όλους.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Αυξήσεις παντού στους μισθούς για να μπορέσει να σηκώσει κεφάλι ο λαός! Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς και με πλήρη ιατροφαρμακευτική δωρεάν δημόσια περίθαλψη.

Ζωή με αξιοπρέπεια! Κάτω το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό- Ανατροπή παλιών και νέων μνημονίων. Κάτω η πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-Κεφαλαίου!

Αποτροπή του πολέμου, για την ειρήνη και τη διεθνή συνεργασία των λαών, ενάντια στις αστικές τάξεις και τις κυβερνήσεις, στον ιμπεριαλισμό, στον εθνικισμό, το σκοταδισμό και το φασισμό.

Ζούμε μαζί, εργαζόμαστε μαζί, παλεύουμε μαζί! Ίδια δικαιώματα για πρόσφυγες και μετανάστες, για μια ζωή με αξιοπρέπεια, χωρίς πόλεμο, ρατσισμό, φτώχεια και εκμετάλλευση.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο τμήμα ώστε να διεκδικήσουμε να μπορούν να δώσουν στην πτυχιακή εξεταστική όσοι φοιτητές φεύγουν για σεζόν και δεν θα μπορούν να δώσουν στην εαρινή εξεταστική.

  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο τμήμα και τον πρόεδρο της σχολής για τα μαζικά κοψίματα και τις βαθμολογίες που αγγίζουν πάτωμα, με στόχο την επανεξέταση του κάθε μαθήματος αν δεν υπάρχει 50% επιτυχία σε όσους το έδωσαν. Τελευταίο παράδειγμα το μάθημα της Εισαγωγής στην Αστροφυσική στο οποίο ο μεγαλύτερος βαθμός να ήταν 6.

  • Συμμετοχή του συλλόγου στην απεργία της εργατικής Πρωτομαγιάς. Προσυγκέντρωση στις 11:00 στο Μουσείο.

  • Συμμετοχή στις 9 Μάη στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις-διαδηλώσεις μαζί με άλλους φοιτητικούς συλλόγους και συλλογικότητες, μαζί με το Συντονισμό συλλογικοτήτων για το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό.

    Το κοινό πλαίσιο διαμορφώθηκε στις 26/4 από το Τραβέρσο, τα ΕΑΑΚ, το ΑΡΔΙΝ και ανένταχτους αγωνιστές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *