Κατηγορίες
Συνδικαλισμός

ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΠΔΕ-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα γίνεται μια συστηματική προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης για μια πλήρη αναδιαμόρφωση του χώρου της εκπαίδευσης. Ο νόμος Γαβρόγλου,το πρόσφατα ψηφισμένο νομοσχέδιο για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας με το ΤΕΙ Πειραιά, αλλά και όλα τα προηγούμενα νομοσχέδια για την παιδεία είχαν ως στόχο ένα πράγμα: τη διάσπαση των πτυχίων, άρα κατ’ επέκταση το χτύπημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναδειχθεί και στη σχολή μας το ζήτημα της παροχής του «πιστοποιητικού παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας» (ΠΠΔΕ). Στην ουσία τίθεται ότι οι απόφοιτοι του Φυσικού αλλά και των υπόλοιπων καθηγητικών σχολών δεν δικαιούνται να διδάξουν αν δεν περάσουν από ένα νεο κύκλο σπουδών και κατάρτισης.

Με βάση το ισχύον πλαίσιο , για τους εισακτέους των καθηγητικών σχολών από το 2013 και μετά , η λήψη του πτυχίου δεν συνεπάγεται και αυτόματη λήψη του δικαιώματος να μπορούν να διδάξουν στην Β’βάθμια εκπαίδευση . Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου για την παιδεία, όσοι από εμάς επιλέξουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του εκπαιδευτικού υποχρεούνται πέραν του πτυχίου τους να αποκτήσουν το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Διδακτικής Επάρκειας (ΠΠΔΕ),δηλαδή ένα επιπλέον χαρτί για την είσοδο στο επάγγελμα.

Πώς θα εφαρμοστεί…

  1. με την αναδιαμόρφωση του προγράμματος σπουδών σε προπτυχιακό επίπεδο με την προσθήκη extra μαθημάτων
  2.  με μεταπτυχιακά  και ειδικά προγράμματα  όλα επί πληρωμή
  3.  με θέσπιση πολύωρης υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης

Μας λένε ότι...

  • τα σύγχρονα συστήματα γνώσης που συνδέονται με έννοιες όπως δια βίου μάθηση,  ευελιξία, κινητικότητα (…) δημιουργούν νέες απαιτήσεις σχετικά με την άσκηση του εκπαιδευτικού έργου στον 21ο αιώνα” (Πρόγραμμα ΠΠΔΕ,Φ.Π.Ψ. ,2016-2017)

Eμείς ξέρουμε ότι στόχος όλων αυτών των ιδεολογημάτων δεν  είναι άλλος παρά η εμπέδωση του εργασιακού μεσαίωνα στον 21ο αιώνα. Για να διαμορφωθεί επί του πρακτέου ο σύγχρονος εργαζόμενος-λάστιχο που θα καταρτίζεται και θα επανακαταρτίζεται συνεχώς, χωρίς μόνιμη σταθερή θέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα.Η λογική του “διαίρει και βασίλευε” με τον κατακερματισμό των δικαιωμάτων και την αντικατάστασή τους από “ατομικά προσόντα”, καλλιεργούν το έδαφος για την εξαφάνιση των συλλογικών διεκδικήσεων και της έννοιας των κοινών συμφερόντων στον εργασιακό στίβο. Αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση υπηρετεί η διάσπαση του πτυχίου. Έτσι,έχουμε αμέσως-αμέσως την διάκριση των αποφοίτων του ίδιου τμήματος σε αυτούς που θέλουν να γίνουν καθηγητές και στους υπόλοιπους.

  • Η Ελλάδα είναι ίσως η τελευταία χώρα στην ΕΕ στην οποία το πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο θεωρείται ικανό προσόν για την παροχή ποιοτικού εκπαιδευτικού έργου” (Πόρισμα Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία)

-Στην πράξη,εδώ και χρόνια, ο απόφοιτος που επιθυμεί να διδάξει περνάει εκ των πραγμάτων έναν Γολγοθά. Με την θεσμοθέτηση του ΑΣΕΠ  υποχρεούται να δίνει εκ νέου εξετάσεις και να κυνηγάει βαθμούς στην διαδικασία της μοριοδότησης, για να  προσληφθεί ως αναπληρωτής ή ωρομίσθιος. Λόγω της κωλυσιεργίας του ΑΣΕΠ , αφού το ίδιο το κράτος παγώνει τις διαδικασίες ,οι περισσότεροι κοιτάνε προς την ιδιωτική εκπαίδευση ,όπου έστω και ένα επιπλέον “αναγκαίο προσόν”,είναι βούτυρο στο ψωμί στις ορέξεις των εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα.

  • οι νέες θεωρητικές προσεγγίσεις  αναφορικά με το έργο του εκπαιδευτικού (φύση της γνώσης, μάθηση, διδασκαλία, εκπαιδευτικός ρόλος) επιβάλλουν τον επαναπροσδιορισμό της κατάρτισης των εκπαιδευτικών” (Πρόγραμμα ΠΠΔΕ,Φ.Π.Ψ,2016-’17)

-Εμείς απαντάμε ότι αυτές οι προσεγγίσεις καθόλου νέες δεν είναι και  τόσο ο ρόλος όσο και η εκπαίδευση του εκπαιδευτικού μόνο ουδέτερα δεν είναι! Οι καθηγητές προορίζονται  να στελεχώσουν τον εκπαιδευτικό μηχανισμό,η μορφή και το περιεχόμενο του οποίου καθορίζεται πάντα από τις απαιτήσεις των κυρίαρχων. Μια κριτική ματιά στα προγράμματα σπουδών αποδεικνύει ότι αυτά μόνο ιδεολογικά απροσδιόριστα δεν είναι. Ταυτόχρονα, η μάθηση,η διδασκαλία,η μεταδοτικότητα και άλλα τέτοια στοιχεία θα ήταν αστείο να ισχυριστεί κάποιος ότι απαντώνται σε διαλέξεις και συγγράμματα. Για να το θέσουμε πιο γενικά: Ποσώς ενδιέφερε ποτέ το υπάρχον σύστημα να διαμορφώσει ολοκληρωμένους επιστήμονες/εκπαιδευτικούς/ανθρώπους και ούτε το εκπαιδευτικό του σύστημα είναι ικανό να το κάνει! Με το πρόσχημα της “ποιοτικότερης γνώσης και κατάρτισης” καμουφλάρει τις αντιδραστικές του προθέσεις,ώστε να μην μείνει τίποτα όρθιο σε επίπεδο δικαιωμάτων και ταυτόχρονα διαμορφώνει τους όρους ιδεολογικής κυριαρχίας του.

Φυσικό και διδακτική επάρκεια

Πιο συγκεκριμένα στο Φυσικό η εφαρμογή του ΠΠΔΕ είναι “φαινομενικά” παγωμένη. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως είναι κάτι που δεν μας ακουμπά ακόμα ή έχει μπει στον πάγο προς όφελός μας. Αντίθετα, ενώ η επιδίωξη του τμήματος θα ήταν να εφαρμόσει τις ψηφισμένες διατάξεις, ο λόγος που δεν το κάνει είναι η υποστελέχωση που δεν επιτρέπει την απαιτούμενη αλλαγή στο πρόγραμμα σπουδών με την εισαγωγή δέκα επιπλέον παιδαγωγικών μαθημάτων. Όπως φαίνεται λοιπόν να εξελίσσεται το πράγμα δυο εναλλακτικές υπάρχουν. Από την μία, η αλλαγή του προγράμματος σπουδών με την εισαγωγή μαθημάτων που θα καλυφθούν με την κινητικότητα καθηγητών από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άρα το φόρτωμα δέκα μαθημάτων στις πλάτες μας και όξυνση της εντατικοποίησης. Από την άλλη η δημιουργία ενός ξεχωριστού τμήματος που θα αναλαμβάνει την χορήγηση της διδακτικής επάρκειας σε μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται η διαρκής επιδίωξη του συστήματος για ολοκληρωτική διάσπαση των πτυχίων να εντείνεται και τα επαγγελματικά δικαιώματα να μπαίνουν εντονότερα στο στόχαστρο.

Τι διεκδικούμε

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΠΔΕ

H μεταβίβαση του δικαιώματος σε μεταπτυχιακούς τίτλους οδηγεί σε ολική υποτίμηση του πτυχίου και απογύμνωσή του από κάθε εργασιακό δικαίωμα. Γενικότερα, το να δίνεται  έξω από το πτυχίο και επί πληρωμή , αφενός αποκλείει εμάς τους φοιτητές από φτωχότερα λαϊκά στρώματα, αφετέρου μας εγκλωβίζει ως  πτυχιούχους σε μία ενδιάμεση κατάσταση ανεργίας όπου δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε δουλειά με βάση το πτυχίο -κι ας έχουμε φτύσει αίμα για να το αποκτήσουμε!

ENIAIO AΔΙΑΣΠΑΣΤΟ ΠΤΥΧΙΟ

Πάμε κόντρα στην διαμόρφωση αποφοίτων πολλών ταχυτήτων. Διεκδικούμε ένα πτυχίο για όλους με ίσα και ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό.

ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Καμία αύξηση στον αριθμό των μαθημάτων μας στο όνομα της “ψευτοεπάρκειας”. Καμία θέσπιση υποχρεωτικής πρακτικής σε σχολεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *