ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΡΑΒΕΡΣΟ

«Τραβέρσο», ποιοι είμαστε…

Ή καλύτερα για αρχή γιατί είμαστε

Πριν φτάσουμε στα στοιχεία συγκρότησής μας σαν σχήμα νομίζουμε πως έχει ιδιαίτερη αξία να αναδείξουμε τους λόγους για τους οποίους αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε την συλλογικότητα με το όνομα «Τραβέρσο». Αυτοί οι λόγοι φυσικά δεν μπορεί παρά να έχουν άμεση σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουμε, με τα ζητήματα που καθημερινά βλέπουμε να ανοίγονται μπροστά μας, με τα προβλήματα και τις απαντήσεις που καλούμαστε να δώσουμε.

Πώς βλέπουμε τον κόσμο

Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος όπως σπεύδουν διάφοροι να παρουσιάσουν. Αντίθετα χωρίζεται σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο και σε αυτούς που τον ιδιοποιούνται προς όφελός τους. Οι δεύτεροι είναι αυτοί που έχουν την εξουσία και όλους τους κρατικούς και όχι μόνο μηχανισμούς στο χέρια τους, τις εκάστοτε κυβερνήσεις, την αστυνομία, τα ΜΜΕ κλπ. Τα τελευταία χρόνια με το ξέσπασμα της κρίσης, οικονομικής κατά κάποιους στην αρχή-συνολικότερης αναπαραγωγής του συστήματος στην ουσία της, εντείνονται τα πιο αρνητικά χαρακτηριστικά του κόσμου αυτού και οι πιο επιθετικές πολιτικές του συστήματος που τον χαρακτηρίζει, του καπιταλισμού στο ιμπεριαλιστικό στάδιο. Αν λοιπόν το κεφάλαιο συνολικά είναι το μπλοκ της αντίδρασης εμείς συντασσόμαστε με το αντίθετό του, με τον λαό και την εργατική τάξη που δέχεται τα βάρη της επίθεσης και της συνέπειες της κρίσης πάνω του και κάθε φορά προσπαθεί με όποιον τρόπο να αντισταθεί, ακριβώς σε αυτές τις αντιστάσεις θέλουμε και εμείς να συμβάλουμε με την παρέμβασή μας.

Τι έχουμε μπροστά μας

Για εμάς η εκτίμηση στο τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε αναδεικνύει και την στάση που θα καλεστούμε να κρατήσουμε. Όπως φαίνεται λοιπόν η καθημερινότητα μας όχι μόνο δεν θα γίνει καλύτερη, όπως τάζουν εξάλλου οι διάφοροι διαχειριστές του συστήματος, αλλά αντίθετα θα χειροτερέψει με βάση την ένταση της επιθετικότητας του σε όλα τα επίπεδα, εγχώρια και διεθνώς. Το πόσο θα χειροτερέψει φυσικά δεν θα εξαρτηθεί τόσο από τις διαθέσεις των από πάνω, μιας και έχουν τις χειρότερες, όσο από τις αντιστάσεις των από κάτω, δηλαδή τις δικές μας αντιστάσεις, τους δικούς μας αγώνες.

Έτσι λοιπόν οι μισθοί θα συνεχίσουν να μειώνονται, οι συντάξεις να κόβονται, οι φόροι να αυξάνονται, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες να περικόπτονται, η παιδεία να γίνεται προνόμιο για λίγους και εκλεκτούς, οι πόλεμοι να γίνονται καθημερινό φαινόμενο και να φτάνουν όλο και πιο κοντά μας κάνοντας ίσως ακόμα και εμάς τους ίδιους πρόσφυγες, η φτώχια να απλώνεται όλο και περισσότερο και όλα αυτά για χάρη ενός συστήματος που από την φύση του είναι αντιδραστικό και ξένο προς τα δικαιώματά μας.

Αν λοιπόν αυτά είναι που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τότε δεν μπορούμε παρά να πάρουμε θέση «κόντρα στο ρεύμα», να παλέψουμε να συγκροτήσουμε αντιστάσεις όπου βρισκόμαστε, να βρούμε τον διπλανό μας που έχουμε κοινά προβλήματα, να αναζητήσουμε κοινές απαντήσεις, να προτάξουμε εν τέλει κόντρα στην ατομικότητα και τον απομονωτισμό του συστήματος τον συλλογικό δρόμο.

Με βάση τα παραπάνω σκεπτικά αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε το «Τραβέρσο», ώστε να καταφέρουμε να συμβάλουμε όσο μπορούμε σε αγώνες που ανοίγονται και να αναζητήσουμε νέους δρόμους με προοπτική.

Για εμάς

Το Τραβέρσο είναι ένα σχήμα που πιστεύει πως μόνο μέσα από τους συλλογικούς αγώνες μπορούμε να διεκδικήσουμε όσα μας αξίζουν. Πως η επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ δεν θα σταματήσει παρά μόνο αν αντισταθούμε. Πως η νεολαία δεν έχει τίποτα να περιμένει αλλά πρέπει να παλέψει για το μέλλον που ονειρεύεται. Για αυτό προτάσσουμε το πρότυπο μιας νεολαίας που σκέφτεται, φιλτράρει, αντιστέκεται, δεν συμβιβάζεται και δεν σκύβει το κεφάλι απέναντι στο παρόν και το μέλλον που της επιφυλάσσουν, που δεν στέκεται παθητικά μπροστά στις αρνητικές εξελίξεις αλλά παρεμβαίνει σ’ αυτές. Παλεύουμε για το δικαίωμα στις σπουδές και την πρόσβαση χωρίς ταξικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς φραγμούς σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Για μια εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν και όχι προνόμιο “λίγων και εκλεκτών”. Δεν αποθεώνουμε, ούτε μηδενίζουμε, την γνώση ή την πανεπιστημιακή μόρφωση ή τεχνική κατάρτιση, αλλά η πραγματική μόρφωση, δηλαδή η κοινωνική μόρφωση, η γνώση και η αντίληψη των γεγονότων και του κόσμου που μας περιβάλλει, ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν διδάσκεται, δεν μας χαρίζεται, αλλά ΚΑΤΑΚΤΙΕΤΑΙ.

Για την ανασυγκρότηση του κινήματος

Η σημερινή φάση χαρακτηρίζεται από μια έντονη αποσυγκρότηση του κινήματος σε όλους τους τομείς (ιδεολογικούς-πολιτικούς-οργανωτικούς). Η αποσυγκρότηση αυτή αποτελεί προϊόν τόσο της χρόνιας προσπάθειας του συστήματος για την αποδυνάμωση του “αντίπαλού” του δέους, με στόχο την πλήρη κυριαρχία του επάνω στην εργατική τάξη και το λαό, όσο και της αδυναμίας των δυνάμεων του κινήματος είτε να αποτρέψουν αυτή τη διαδικασία, είτε να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση. Το ερώτημα είναι το πώς θα γίνει κατορθωτό οι εκμεταλλευόμενοι να αντιληφθούν το συνδετικό κρίκο μεταξύ τους και πατώντας στα πόδια τους να ανατρέψουν την επίθεση που δέχονται και να κάνουν βήματα μπροστά.
Γνώμη μας είναι ότι αναγκαία και ικανή συνθήκη για να αναχαιτηθεί η επίθεση και να περάσουμε στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, είναι η ανάπτυξη καταρχάς εστιών αντίστασης επάνω στο άμεσο αίτημα και η βαθμιαία πολιτικοποίηση τους. Με λίγα λόγια εννοούμε ότι δε γίνεται να διεκδικηθούν τα “περισσότερα” αν δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τα στοιχειώδη, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να αρκεστεί ένας αγώνας μονάχα σε ένα στείρο συμβιβασμό, χωρίς να δίνεται καμιά προοπτική.
Αν υπάρχει κάτι που σαν σχήμα θέλουμε να υπηρετήσουμε είναι η συμβολή στην ανάπτυξη αγώνων βάσει του αναγκαίου και η περαιτέρω πολιτικοποίηση του εκάστοτε αγώνα για τις επόμενες μάχες που πρέπει να δοθούν. Γιατί έτσι αντιλαμβανόμαστε ότι στις γραμμές του κινήματος μπορούν να ενταχθούν νέοι αγωνιστές, που κάνοντας πέρα λογικές ανάθεσης και συμβιβασμού θα συμβάλλουν και αυτοί με τη σειρά τους σε αυτή την υπόθεση.

Είμαστε λοιπόν μια αριστερή συλλογικότητα που θέλει να δραστηριοποιείται στην νεολαία, σπουδάζουσα και μη, εργαζόμενη ή άνεργη και προσπαθεί να συμβάλει όσο της αναλογεί στην ανασυγκρότηση του κινήματος. Η συμβολή μας αυτή δεν μπορεί παρά να έχει και ένα πολιτικό στίγμα. Τα πολιτικά χαρακτηριστικά δηλαδή γύρω από τα οποία συσπειρωνόμαστε και συγκροτούμαστε.

Αντικαπιταλιστικό – Αντιιμπεριαλιστικό

Γιατί η κοινωνία στην οποία ζούμε είναι ταξική και τα δύο βασικά στρατόπεδα είναι η άρχουσα τάξη από τη μία και από την άλλη η εργατική τάξη μαζί με τα στρώματα που βρίσκουν το συμφέρον τους στο πλευρό της. Αυτά τα δύο στρατόπεδα έχουν από τη φύση τους αντικρουόμενα συμφέροντα και η σχέση τους  είναι ασυμβίβαστη, καθώς το κεφάλαιο κάνει το παν ώστε να κερδοφορεί -με το χειρότερο τρόπο- πάνω στις πλάτες όσων παράγουν τον πλούτο.

Ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε ότι ο καπιταλισμός βρίσκεται στο στάδιο του ιμπεριαλισμού, που αυτό σημαίνει ότι αυτοί που μπορούν και καθορίζουν τις παγκόσμιες εξελίξεις (οικονομικά – πολιτικά – στρατιωτικά) είναι συγκεκριμένοι. Οι ιμπεριαλιστές είναι αυτοί που ξαναμοιράζουν τον κόσμο και που με βάση την όξυνση της κρίσης και των ανταγωνισμών τους διαμορφώνουν ακόμα πιο επικίνδυνες καταστάσεις για τους λαούς και την νεολαία.
Ιδιαίτερα μάλιστα σε μία χώρα όπως είναι η Ελλάδα, που διέπεται από σχέσεις εξάρτησης από τον ιμπεριαλισμό, τροφοδοτείται περαιτέρω η επιθετική πολιτική του συστήματος σε βάρος της εργατικής τάξης και συνολικά του λαού. Αυτή η σχέση αποτελεί εσωτερικό όρο λειτουργίας και αναπαραγωγής του ελληνικού καπιταλισμού και δε χαρακτηρίζεται από όρους κατοχής, προτεκτοράτου ή υποτέλειας.

Αντισυνδιαχειριστικό

Γιατί αυτό το σύστημα δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί, ούτε και  μπορούν οι καταπιεζόμενοι να συνδιαμορφώσουν λύσεις μαζί με τους καταπιεστές ή να βρουν κοινά στοιχεία συζήτησης με αυτούς.

Αντικυβερνητικό

Ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που προωθείται από κάθε κυβέρνηση μέσω νόμων, ανεξαρτήτως του πώς αυτή αυτοπροσδιορίζεται.

Αντιφασιστικό

Ενάντια στην όξυνση της φασιστικοποίησης και της καταστολής, αλλά και τις μαύρες εφεδρείες του συστήματος, τους φασίστες που τροφοδοτούνται από την ίδια την πολιτική του.

Στο πλευρό του λαού

Στηρίζοντας τις αντιστάσεις που ξεσπούν, στεκόμενοι αλληλέγγυοι στους αγώνες του λαού, στους ντόπιους και ξένους εργαζομένους, τους προσφυγές και μετανάστες.

Με την κοινή δράση και την αντίσταση

Στην λογική της συγκρότησης αντιστάσεων που θα ενοποιούνται σε έναν ανώτερο πολιτικό στόχο που θα βάλει φραγμό στην επίθεση. Μια αναγκαία διαδικασία που περνάει μέσα από την κοινή δράση των δυνάμεων του κινήματος πάνω στα αναγκαία αιτήματα που συσπειρώνουν τον κόσμο, κόντρα σε λογικές σεχταρισμού και απομονωτισμού που αποδυναμώνουν το κίνημα.

Για το όνομα

Η λέξη «τραβέρσο» είναι ναυτικός όρος και σημαίνει την αναγκαστική πορεία κόντρα στην διεύθυνση του ανέμου για να αποφύγει το πλοίο τα πλάγια χτυπήματα των κυμάτων. Έτσι και εμείς επιλέξαμε να ονομάσουμε το σχήμα μας «τραβέρσο» καθώς σε μία περίοδο όπου δεχόμαστε αλλεπάλληλα χτυπήματα έχουμε χρέος να κινηθούμε κόντρα  στην επίθεση και να χαράξουμε την δική μας πορεία.