Κατηγορίες
Εργασιακά Καλέσματα Συνδικαλισμός

Προκήρυξη για την απεργία στις 17 Μάη

Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας ολοένα κλιμακούμενης επίθεσης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις ενός προηγούμενου διαστήματος. Τις επόμενες μέρες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα φέρει προς ψήφιση ένα νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, που αποτελεί μια συνειδητή επιλογή της ντόπιας άρχουσας τάξης αλλά και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Το αποτέλεσμα της ψήφισής του θα είναι η περαιτέρω φτωχοποίηση του λαού και της νεολαίας, αλλά και η ένταση του χαρακτήρα της επισφάλειας και της αμφιβολίας που επικρατεί στο εργασιακό τοπίο.

Νέα μέτρα, ίδια πολιτική

Η βαρβαρότητα των μέτρων είναι ενδεικτική για το μέλλον που μας διαμορφώνουν. Πέρα από τις άμεσες παρεμβάσεις στο λαϊκό εισόδημα (βλέπε μειώσεις συντάξεων και επιδομάτων, μείωση του αφορολόγητου), ενισχύεται και το καθεστώς της επισφάλειας και των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων εντείνεται μέσω της διευκόλυνσης των ομαδικών απολύσεων, και της επέκτασης του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές. Η επίθεση όμως δε σταματάει εκεί, και το σύστημα θέλοντας να κάμψει τους εργατικούς αγώνες, σπεύδει να θεσμοθετήσει την ανταπεργία (lockout) από την μεριά των αφεντικών. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις περαιτέρω διευκολύνσεις για τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας, κάνουν ξεκάθαρο το σχεδιασμό του συστήματος για ολομέτωπη επίθεση προς τα ήδη πληττόμενα κομμάτια αυτής της κοινωνίας.

Η κατάσταση για τη νεολαία

Ως νεολαίοι ήδη βιώνουμε στους χώρους που σπουδάζουμε και εργαζόμαστε αυτή την επίθεση και δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Στο χώρο της εκπαίδευσης οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, είτε αυτό έχει να κάνει με αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είτε και με την επιβολή διδάκτρων στα πανεπιστήμια. Δεν είναι λίγες οι φωνές που με πρόφαση την υπαρκτή υποχρηματοδότηση, μιλούν για εύρεση πόρων για τα ιδρύματα ακόμα και από τους ίδιους τους προπτυχιακούς φοιτητές. Λαμβάνοντας υπόψη και την σταδιακή κατάργηση της δωρεάν φοιτητικής μέριμνας (σίτιση-στέγαση-συγγράμματα) γίνεται αντιληπτή η όξυνση των ήδη υπαρκτών ταξικών φραγμών, σε ένα γενικευμένο κλίμα εντατικοποίησης. Στο εργασιακό τοπίο η ανεργία στους νέους ξεπερνάει το 50%, αλλά και για τους τυχερούς που εργάζονται, αυτό γίνεται με κουτσουρεμένους μισθούς και με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Ο βασικός μισθός πέφτει όλο και πιο χαμηλά, ειδικά για τη νεολαία που έρχεται αντιμέτωπη με την επισφράγιση του υποκατώτατου μισθού.

Η προοπτική: στους ταξικούς αγώνες

Απέναντι σε όλα αυτά βέβαια υπάρχει απάντηση και αυτή είναι και θα πρέπει να είναι συλλογική για το λαό και τη νεολαία. Η προοπτική μπορεί να βρεθεί εάν γίνει κατανοητό πως οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα έρχονται μέσω της ταξικής πάλης και του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που βιώνουμε. Πρέπει να ξεπεραστούν λογικές ήττας ή λογικές στροφής προς ατομικές λύσεις, και να ενισχυθεί η κατεύθυνση της αμφισβήτησης και συλλογικοποίησης των αναγκών μας. Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν πρώτα απ’ όλα την ανασυγκρότηση του εργατικού και ευρύτερα λαϊκού κινήματος, και το ξεπέρασμα των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που αποτελούν τροχοπέδη σε αυτή τη διαδικασία. Ως Τραβέρσο θεωρούμε πως στην απεργία 17 Μαΐου μπορεί να δοθεί μια πρώτη απάντηση για όλη αυτή την κατάσταση που βιώνουμε, και να βάλει τα θεμέλια για το χτίσιμο των αυριανών μας αγώνων.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17/5 ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *