Κατηγορίες
Συνδικαλισμός

Προεκλογική προκήρυξη του Τραβέρσο

Τί είναι οι φοιτητικές εκλογές;
Οι φοιτητικές εκλογές είναι διαδικασία των φοιτητικών συλλόγων, που γίνεται κάθε χρόνο με σκοπό την συγκρότησή τους, αλλά και των οργάνων τους που παίζουν σημαντικό ρόλο για την οργάνωση και την λειτουργία τους. Από αυτές προκύπτει το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου και η κατανομή των εδρών του σε πολιτικές δυνάμεις. Το Δ.Σ. και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι σε αυτό, έχουν χρέος απέναντι στον σύλλογο την τακτική και ομαλή λειτουργία του και την υλοποίηση των αποφάσεών του.

Γιατί να συμμετέχω στις φοιτητικές εκλογές;
Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικοί οι σύλλογοι εν τέλει; Επειδή είναι το μέσο πάλης που έχουν οι φοιτητές στα χέρια τους για να προασπίσουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους.
Ειδικότερα στο σήμερα, με τις αντιδραστικές φωνές να πληθαίνουν και να στρέφονται ενάντια στους συλλόγους και συνολικότερα στην πολιτική μέσα στα πανεπιστήμια, η κατοχύρωση αλλά και η νομιμοποίηση των συλλόγων τίθεται πιο επιτακτικά από ποτέ. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο οι φοιτητικές εκλογές έχουν μεγάλη σημασία. Γιατί είναι η διαδικασία που μπορεί να κατοχυρώσει με την μαζικοποίησή της την συλλογική πάλη σε πολιτικό αλλά ακόμα και σε θεσμικό επίπεδο.
Άλλωστε σκοπός δεν είναι η αναπαραγωγή λογικών ανάθεσης, αλλά η ανάδειξη των πολιτικών απόψεων και κατευθύνσεων που το σώμα ενός συλλόγου θεωρεί δόκιμες και προωθητικές για την οργάνωση της πάλης του και ως εκ τούτου τις προκρίνει ή τις απορρίπτει σε αντίθετη περίπτωση. Είναι προβληματικό το γεγονός ότι η τάση για ανάθεση είναι πλειοψηφική και εγκλωβίζει την έννοια της πάλης σε στενά οργανωμένους πολιτικούς κύκλους ενώ αντιθέτως, είναι υπόθεση όλων μας. Υπ’αυτό το πρίσμα οι φοιτητικές εκλογές πρέπει να παίζουν τον ρόλο της διαδικασίας που γίνεται από τους φοιτητές για τους φοιτητές και να διατηρούν αυτό το χαρακτηριστικό της αλληλοτροφοδότησης που τις καθιστά πραγματικά δημοκρατικές και ζωντανές.

Γιατί να ψηφίσω Τραβέρσο;
Επειδή ακριβώς η υπόθεση του φοιτητικού κινήματος αλλά και συνολικότερα οι αγώνες της νεολαίας είναι σημείο αναφοράς μας, συμμετέχουμε στις φοιτητικές εκλογές με σκοπό την ανασυγκρότηση και το δυνάμωμα των συλλόγων και των οργάνων τους. Θεωρούμε ότι είναι χρέος κάθε προοδευτικού ανθρώπου στην σκληρή πραγματικότητα που ζει μέσα και έξω από την σχολή του, να ενισχύσει τις συλλογικές διαδικασίες με όλες του τις δυνάμεις για να μπορεί ο καθένας μας να έχει φωνή για να υπερασπίζεται και να διεκδικεί τα δικαιώματά του. Ενίσχυση που μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την επιδίωξη της κοινής δράσης για την μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων απέναντι στην συνεχώς οξυμένη επίθεση που δεχόμαστε. Ενίσχυση που μπορεί να είναι ουσιαστική μόνο αν δεν έχουμε αυταπάτες για το γεγονός ότι καθηγητές, πρυτάνεις, υπουργεία, κυβερνήσεις είναι υπεύθυνοι και διαιωνίζουν την υπάρχουσα κατάσταση και είναι εκ φύσεως ενάντια στα συμφέροντά μας.
Σε αυτό το πλαίσιο είναι αναγκαίο να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας εντός της σχολής αλλά και για αυτά του κοντινού εργασιακού μας μέλλοντος. Με την καθημερινότητα μας να δυσχεραίνει συνεχώς, οι απαιτήσεις στις σχολές όλο και πληθαίνουν με εμάς να είμαστε μπάλες του τένις στα χέρια των καθηγητών από αμφιθέατρο σε εργαστήριο και τούμπαλιν. Και όλα αυτά με την αυθαιρεσία τους να είναι αναπόσπαστο κομμάτι των εξεταστικών. Σαν να μην είναι αρκετά όλα αυτά, οι εξαγγελίες για πρόσθεση κύκλων σπουδών και αλλαγή προγραμμάτων σπουδών με στόχο την πολυδιάσπαση του πτυχίου μας και συνεπώς την αποστοίχιση επαγγελματικών δικαιωμάτων από αυτό, εντάσσονται στο συνολικότερο πλαίσιο της επίθεσης με όξυνση των ταξικών φραγμών. Η αντίθεση σε αυτό το ασφυκτικό καθεστώς είναι απαραίτητη και εφικτή μόνο με την πάλη για ανθρώπινους όρους σπουδών και καμία υποχώρηση από το αίτημα για ενιαίο πτυχίο με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.
Για όλα τα προβλήματα μας θεωρούμε ότι απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο αν συνειδητοποιήσουμε ποιοι είναι οι εχθροί μας και γιατί ο κόσμος τους δεν μας χωράει. Μόνο αν καταφέρουμε να αντισταθούμε στον μονόδρομο του συμβιβασμού με την εξαθλίωση που προωθείται από το ίδιο το σύστημα το οποίο γεννάει την εκμετάλλευση, τους πολέμους, τον φασισμό. Μόνο εάν κάνουμε το βήμα προς τα μπρος και αποφασίσουμε ότι αξίζουμε περισσότερα και θα τα πάρουμε.

2 απαντησεις στο “Προεκλογική προκήρυξη του Τραβέρσο”

Το Τραβέρσο συμμετείχε στις εκλογές των συλλόγων γεωλογικού και φυσικού.
Στο γεωλογικό έλαβε 4 ψήφους και στο φυσικό 16.
Αναλυτικότερα ως προς τα συμπεράσματα των αποτελεσμάτων, θα υπάρξει σχετική ανάρτηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *